Řecká strava

Řecká kuchyně je vyhlášená. Pro samotné Řeky je společné jídlo doma s rodinou či v restauracích jednou z nejdůležitějších součástí jejich života. Kdo by neznal olivy, řecký med či jogurt. Co takhle typický slaný sýr feta? A tzatziki?

Masové pokrmy

Z masových pokrmů jsou tradičním jídlem špízy, řecky zvané souvláki. Mezi obvyklá řecká jídla patří kotleta, ať už hovězí nebo vepřová, v jídelníčku najdete jehněčí či kozí pečeni a také kuličky z mletého masa zvané keftédes. Nesmíme zapomenout na gyros, který patří k nejznámějším řeckým jídlům (původně se slovem gyros označovalo koření, které se dávalo na maso).

Dary moře

Není možné zapomenout ani na ryby a dary moře. Co se týká ryb, není v Řecku v létě příliš bohatá nabídka. Ryby jsou většinou dovážené z Egypta a jiných severoafrických chovů. Co se týká darů moře, známé jsou hlavně kalamary (sépie) a chobotnice.

Řecké nápoje a káva

Z nápojů vám v řeckých tavernách nejčastěji nabídnou víno. Řeckou specialitou je tzv. retsina, což je víno s typickou příchutí borové pryskyřice. Stejně typická je řecká kořalka ouzo. Destiluje se ze zbytků hroznů po výrobě vína a je dochucená anýzem. Když si ji objednáte, donese vám číšník vedle sklenice ouza i sklenici vody. Když si s ní ouzo zředíte, zakalí se sklenice do mléčné barvy.

Tradiční řecká káva se v menu skrývá pod názvem „kafe elliniki“. Při jejím objednání je třeba upřesnit, zda pikró (neslazená), métrió (středně slazená) či glykó (hodně slazená).